Kenapa Keinginan Seks Berkurangan Kepada Ibu Menyusu 

​Ini perkongsian dari rakan seperjuangan saya Ana 

BREASTFEEDING HORMONES SURPRESS LIBIDO. 

Betul tak doc tak citer pun pasal hormon ni? (Mungkin setengah doc ada tapi doc Ana takde haha). Ok, biasa kita dengar kes kedinginan ni disebabkan tak cukup tidur, trauma bersalin tak hilang lagi, vagina kering, dan lain-lain. Jarang skali atau mungkin ada yang tak tahu ia berpunca dari hormon breastfeeding.

Sebelum tu. Tau tak libido tu apa? Libido ni keinginan seks ye ibu-ibu :). 

Umum ramai tahu hormon seperti prolaktin, estrogen dan oxytocin sangat bagus untuk penyusuan. Tapi dalam masa yang sama hormon-hormon ni menjadi salah satu sebab kenapa ibu menyusu “dingin untuk bersama”.

Jom baca huraiannya yang dah Ana cuba ringkaskan. 

Menurut artikel itu, ketika menyusu tubuh kita menghasilkan hormon proklaktin yang tinggi. Hormon prolaktin yang tinggi ini telah menyebabkan keinginan seks berkurangan. Consequence daripada ini level testosterone dalam ibu menyusu juga turut semakin berkurangan.

(Nota : Testosterone adalah hormon lelaki yang memainkan peranan untuk meningkatkan libido wanita.)

Hormon proklaktin ini sebenarnya hormon yang baik, malah dikatakan hormon pintar. Ia berfungsi untuk menghalang proses ovulasi bagi mengelakkan hamil terlalu cepat. Biasa dengarkan ada pendapat mengatakan jika nak jarakkan kehamilan fully breastfeed lah bayi anda :).

Selain itu, hormon estrogen yang berada pada paras yang sangat rendah dalam tubuh ibu menyusu turut menyebabkan libido ibu menyusu menurun. Antara kesan apabila hormon estrogen menjadi sangat rendah ialah proses ovulasi boleh terhalang, vagina menjadi kering dan keinginan seks berkurangan.

Jadi…para suami please take note ye. Bukan isteri dah tak tertarik nak bersama tetapi hormon mereka yang jadi penghalang. Eceh..salahkan hormon plak hehe.

Ok. Apa solution pada masalah ini? 

Didapati ada few vitamins yang dapat membantu meningkatkan libido wanita dan juga lelaki. Antaranya : 

👉 Vitamin E 

Vitamin E ni memang tak asing lagi malah ramai menggelarkan ia vitamin cinta. Vitamin E dikatakan dapat meningkatkan libido, meningkatkan level testosterone dalam badan dan mencegah sexual dysfunction yang berpunca dari ketidakstabilan hormon.

👉 Selenium

Selenium membantu mengeluarkan lendir ketika bersama sekaligus membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas bergaya. Ia juga bersifat antioksidan untuk menghapus radikal bebas. 

👉 Alfalfa 

Alfafa membantu menghasilkan hormon estrogen yang mencukupi dalam tubuh, membantu meningkatkan pelincir semulajadi wanita, membantu masalah kedinginan selepas bersalin dan merapatkan vagina.

👉 Gla Complex

Mengandungi vitamin E yang membantu menghasilkan cecair serviks yang subur. Gla Complex juga membantu menstabilkan hormon dan membetulkan kitaran haid. 

👉 B COMPLEX

B complex membantu meningkatkan libido, membekalkan tenaga dan memperbaiki mood terutama ketika bersama.