Sayur Dan Vitamin Tambahan Sama-Sama Penting

Pemakanan sihat bila kita ambil menu harian dengan 1/2 sayur, 1/4 nasi dan 1/4 protein. Makan sayur sangat digalakkan malah sangat bagus untuk kesihatan. Sayur kaya dengan zat-zat dan nutrien, tapi itu dulu lah sekarang tidak lagi tau.

Kita hari ni.. Tanah pun dah tak macam dulu. Lagi tanah pertanian. Dah guna berkali-kali untuk penanaman. Masa untuk tanah pulih pun banyak mana je… Pastu guna baja… Baja sintetik. Dah tanam, nak elak serangga sebab tanam skala besar guna kaedah racun pada kadar selamat katanya.

Belum kira lagi tanaman yang diubah suai genetik sebab nak bagi tahan lamalah, nak hilangkan biji lah, nak bagi imun dengan seranggalah.. Macam-macam.

Sharing kawan-kawan tentang sayur yang belum kita tahu..

(Ni nak cerita ni. Tentang sayur-sayuran yang kita dok makan hari-hari tu. Ke korang jenis tak makan sayur? Tak molek gitu. Even harapkan supplements saja pun tak cukup tau. Kena makan sayur gak baru seimbang.

By the way, zah ada tengok satu video ni. Rupanya ada cerita di sebalik sayur-sayuran yang datang dari satu tempat famous dengan pelancongan tanah tinggi, tempat penanaman sayur-sayuran dan buah-buahan. Kisahnya, seorang tauke ladang sayur ni tak pernah sekali makan sedikit pun sayur-sayuran yang ditanam di ladangnya. Pelik kan?

Eh kalau korang ada ladang sayur sendiri mestilah korang bangga kan makan hasil tanaman sendiri. Tapi kenapa pulak si tauke ni bertindak sebaliknya?

Sebab sayur-sayuran dari ladangnya terlalu tinggi dengan penggunaan pesticides. Diaorang beli sejenis cecair berwarna hitam dari negara jiran. Tak tahu cecair tu buat dari sumber apa, dari mana asalnya. Cecair tu dicampur dengan air, bertindak sebagai pesticides dan disalurkan ke ladang-ladang sayuran milik si tauke ni. Kesannya sayur-sayuran ni tumbuh elok serangga pun tak kacau. Daunnya pun warna hijau yang nampak fresh, takda pun lubang-lubang bekas ulat makan tu. Padahal…hmmm korang fikir sendiri lah ye.

So, apa pilihan yang kita ada?

** Nak tanam sendiri memang tak lah dengan kekangan masa dan keluasan tanah kat rumah-rumah especially area bandar-bandar besar dan padat.

** Nak beli sayur organik memang confirm mahal. Bukan semua golongan mampu bhai. Harga carrot organik sebatang je boleh beli sekampit carrot biasa. 

** Boikot makan sayur. Bukan pilihan terbaik sebab badan kita perlukan khasiat tertentu dari sayur untuk berfungsi dengan baik. 

** Teruskan makan sayur macam biasa dan ambil supplements jugak untuk top up jika ada kekurangan nutrisi di dalam badan.)

Jadi pilihlah sayur organik untuk nutrien harian kita tau.

Faktor-faktor Mengapa Mesti Pilih Sayur Organik

1/ Pilih makanan dan sayur organik mampu mengurangkan beban toksik sekian lama dalam badan. Haiwan dan sayur organik tidak mengandungi:

-Pestiside

-Herbiside

-Baja daripada bahan sintetik

-Radiasi pengionan

-Suntikan hormon untuk tumbesaran

-Antibiotik

2/ Makanan organik beerti asli dan Non GMO (tidak diubah genetik)

3/ Penanaman sayur organik baik untuk tanah dan bumi

4/ Tanaman organik lebih bernutrisi, kurang bahan metal seperti kadmium, dan pestiside.

-nutrien dalam tanah yang organik mampu meningkatkan aktiviti melawan kanser yang dipanggil flavanoid

Agak agak la kan berapa peratus sayur sayur dalam peti sejuk kita tu betul betul organik?

Belum masuk protein daripada sumber daging dicucuk hormon dan antibiotik. 

Belum masuk ikan yang disimbah pengawet mayat.

Sebab itu segala makanan melibatkan organik sangat mahal. 

Apa sahaja melibatkan organik dah jadi eksklusif tak macam 800-900 tahun dahulu sebelum zaman evolusi perindustrian.
Ramai saya jumpa orang luar sana cakap makan sayur dah cukup. Membazir je suplimen dan vitamin bagai.

Isunya betul ke makan ikut keperluan badan?

Contohnya: 

1/ Kalsium -keperluan minimum untuk wanita ialah 1000mg

2/ Vitamin E-400 IU bersamaan:

-8 kg bayam

-500mlm minyak safflower

-1 kg gandum

Hakikatnya takde sape pun makan bayam sampai 8kg sehari. Sayur pun kena basuh betul betul untuk cuci daripada racun serangga perosak. Saya pilih basic H untuk mencuci sayur.

Sayur murah tak semestinya berkhasiat..l

Korang tengok tak? Sayur buy 1 free 1 ade ape kat dalam dia..huhuhuhu…

Bila tgok gambar tu rasa fobia pulak nak makan sayur..khasiat pun tak tahu banyak mane?

Nak penuhi khasiat harian nak kene makan banyak2..

Anda rasa makan sayur jew dah boleh rasa ke cukup khasiatnye..makan sayur pun kira long term utk nampak kita cukup zat ke tak..betul tak? Mcm ambil suplemen la kan tunggu keberkesanan. Kalau culas makan sayur dan tak cukup hidangan sayur yang diperlukan untuk hari ini..Bagaimanakah itu?

Masalahnya sekarang boleh tak kita mkn dengan lengkap khasiat-khasiat yang ade dalam sayur setiap hari tanpa kurang 1 zat pun konsistan makan sayur…timbang sayur, ukur suhu masak, pilih sayur yg tak tercemar dan masih fresh…waaa banyak kerja tu.

Sebab tu terjadinya vitamin yang memudahkan kita dalam pengambilan zat harian..sayur pun kita makan vitamin pun kita kene ambil..

Vitamin yang terhasil lebih senang kita nak konsistan..dan tak perlu takut kalau harini sayur kat pasar habis….😁😁..sebab vitamin tu membantu memenuhi nutrisi harian kita..

Sekarang banyak orang ambil sayur organik..kan

Tapi lebih mahal daripada sayur biasa…same jugak..hari-hari nak yang fresh dan masih banyak khasiat..tapi yang dapat kat kita berapa persen jew khasiatnye…

last-last vitamin jugak yang menjadi pilihan kita..

Vitamin perlu sangat ok….walau pun makan sayur..

Vitamin penting sangat untuk semua..

Oleh itu lebih baik kita lengkapkan keperluan nutrien harian kita dengan makanan tambaha (suplemen).

Untuk pertayaan dan konsultansi boleh hubungi diana 0122223487 untuk kesedaran perlunya vitamin harian

#tsunamishaklee

#bisnesdirumah

#tim6owesome

#fjmfamilies

#liveamazing

#shakleeeffect